MALZEME VE MALZEME İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

MOBİLYA VE DEKORASYON PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek programımızın misyonudur.

Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, bölge insanının ufkunu açacak gelişmelere önayak olan, öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir program olmak en temel vizyondur.

 

TARİHÇE

Mobilya ve Dekorasyon Programı Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2002 yılında 2.öğretim eğitimi vermek üzere kurulmuştur. 2006 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte, Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim vermeye başlamıştır. 2008’de Meslek Yüksekokulumuz Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler olarak ikiye ayrılmıştır. Bu tarihten itibaren Mobilya ve Dekorasyon Programı (İ.Ö.), Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümüne bağlı olarak eğitim vermeye devam etmiş, 2018’de ise birinci öğretim programına dönüştürülmüştür.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümü bünyesinde yer alan Mobilya ve Dekorasyon Programı, sektöründe mobilya tasarımı, üretimi, malzeme kullanımı, dekorasyon teknikleri ve endüstriyel tasarım alanlarında yeni ve akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanarak bu konularda bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. 

Programın AR-GE çalışmaları yenilikçi mobilya tasarımı üretimi, akıllı mobilya teknolojileri, sürdürülebilir malzeme gibi sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi hedefler. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler, bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmaları ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüz 2 yıllık eğitim veren Mobilya ve Dekorasyon önlisans programından oluşmaktadır.  Uygulamalı meslek dersleri, çevredeki mobilya fabrikalarının desteğiyle verilmektedir. Teorik dersler üniversitemiz merkez yerleşkesi içindeki dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri ise (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

İnternet altyapısı olan 4 bilgisayar laboratuvarımız ve bir çizim salonumuz bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli mobilya fabrikalarından biri olan KOLEKSİYON Mobilya ile Yüksekokulumuz arasında “Eğitimde İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. Böylelikle öğrencilerimiz uygulamalı derslerini KOLEKSİYON Mobilyanın Tekirdağ üretim tesislerinde görebilmekte, mezuniyetlerinde de KOLEKSİYON Mobilya’dan bir sertifika alma şansına sahip olmaktadır. Ayrıca üniversitemizin Sosyal Yaşam Merkezinde; öğrencilerimizin tasarım, proje, maket ve benzeri çalışmaları için yararlanabilecekleri küçük bir ağaç işleme atölyesi ile bilgisayar laboratuvarı ve 3D yazıcı gibi olanaklar bulunmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Mobilya ve Dekorasyon Programından mezun olanlar ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

Endüstri Tasarımı

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Endüstriyel Tasarım

İç Mimarlık

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

İmalat Mühendisliği

Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği

Orman Endüstrisi Mühendisliği

Orman Mühendisliği

Üretim Mühendisliği

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Program mezunlarının başlıca çalışma alanları mobilya fabrikaları ya da küçük ölçekli mobilya atölyeleridir. Bunun yanı sıra mesleki yönelimlerine bağlı olarak tasarım-proje üzerine çalışan firmalarda; ahşap esaslı mamuller üzerine çalışan sanayi dallarında; çeşitli dekorasyon uygulamalarında (sahne dekoru, fuar stantları, ev-ofis dekorasyonu uygulamaları vb); gerekli sertifikaları aldıkları taktirde restorasyon uygulamalarında görev alabilirler. Ayrıca Mobilya ve Dekorasyon kendi işini kurmak isteyen mezunlar için oldukça uygun bir alandır.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Dr.Öğr.Üyesi Özlem BOZKURT

Öğr.Gör.Dr. Bahadır ALTÜRK

Öğr.Gör. Emre TEKİN